Ontwerpen

Twee tuinen in bakken op Katendrecht

Balkon op de 21e verdieping in Rotterdam

Dit inpandige balkon kijkt via glas en beton beton uit over de stad. De bewoners wilden graag een groenere blik vanuit hun huis zonder het uitzicht te verliezen. Ze vertelden in ons eerste gesprek dat ze een grote liefde voor Japan hadden. In samenwerking met Edwin van Plantvierkant ontwierp ik bakken met klimrekken en een poort zodat het groen ook naar boven kon groeien. De donkere kleur van het platowood samen met de bamboe geven een eigentijdse knipoog naar de Japanse tuin. 

Stadstuin in Arnhem 

Van een voormalig klushuis is de tuin een onderdeel van een hele grote gemeenschappelijke binnentuin. Tijdens de verbouwing van het huis is de structuur van de tuin goed bedacht en uitgevoerd. Mooie rechte plantvakken en het terras en de paden met oude stenen bestraat.

Destijds is de tuin met veel liefde beplant. Na een aantal jaar is de verhouding een beetje verloren gegaan door heel snel groeiende planten. Daardoor kwamen andere planten niet meer tot hun recht.

Door opnieuw te kijken naar de ruimte en de lichtval is er een aantal planten verplaatst naar een beter plekje. Sommige planten zijn drastisch gesnoeid om ruimte te maken. En om de inkijk vanuit de gemeenschappelijke tuin iets te verminderen zijn er op strategische plekken wat hogere struiken geplaatst. Het aantal soorten is verminderd waardoor de aanblik veel rustiger is en je alle planten echt kunt bewonderen.

Familietuin aan het water Capelle aan de IJssel

Deze diepe, zonnige tuin loopt van de weg aan de voorkant via de zijkant van het huis naar een dijk aan het water. Een vrij uitzicht dus en heel veel ruimte. Ook veel wensen want er moest een schuurtje in voor de fietsen en een overdekt terras. Een veilige plek, afgebakende plek voor een peutertje en voor de hond. De een hield van rond en de ander van recht en allebei wilden ze graag gras en wilde planten. Alles was ongelijk en rommelig.

In het ontwerp is gekozen voor overwegend rechte lijnen met een rond terras in de zon. De pergola overspant de hele breedte van de tuin en gaat over in het dak van de overkapping. Zo zijn alle ‘ruimtes’ aan elkaar verbonden.

De tuin is inmiddels opgehoogd en bestraat. In het voorjaar van 2019 gaan we samen de tuin beplanten. 

Dakterras in het Lloydkwartier in Rotterdam

Dit nog te bouwen huis staat in een zelfbouw wijk aan de Maas in Rotterdam. De bewoners hebben hun eigen huis ontworpen en Stek de stadstuinwinkel gevraagd de terrassen in te richten.

Er is een terras op de eerste verdieping grenzend aan de keuken met openslaande deuren. Er moest een plek komen om lekker een wijntje te drinken en uitzicht op groen, veel groen! Het liefst met verkleurende bladeren en kleurige bloemen; de seizoenen zichtbaar.

Al gauw ontstond het idee om de planten als het ware uit de vloer te laten groeien. Onder de vlonder worden plantenbakken gebouwd (samen met Plantvierkant) zodat er genoeg grond is voor de hoge grassen. Langs de rand komen bakken in verschillende hoogtes voor een speels effect en ook hier gaan de planten omhoog via klimrekken en pergola’s. Omringd door groen…