Natuurlijk Tuinieren

Ruim niet te veel op…in een natuurlijke tuin wonen veel dieren

Egels, padden, vogels en insecten houden van rommelige plekjes. Een egel kan zich lekker verstoppen in een takkenbosje op de grond. En als je ergens een klimop laat groeien komen daar heel veel solitaire bijen, zweefvliegen en andere insecten op af. Je hoort het gezoem als je er langs loopt. Ook maakt de merel er graag een nestje in. Ze gebruikt vast ook wel takjes voor het nest als je ze laat liggen. 

In een uitgebloeide bloem kun je goed overwinteren als je een klein insect bent en ook is het lekker geïsoleerd onder een bladerdek. Misschien komen er wel salamanders in je tuin als je bepaalde plekken ongemoeid laat.

Maak je tuin dus niet ‘winterklaar’ maar laat zoveel mogelijk blad liggen en zorg er voor dat je schuilplekken maakt. Knip de oude bloemen pas in het voorjaar af. Als je planten in je tuin zet die een mooi wintersilhouet hebben is er voor jou ook iets fijns om naar te kijken.

Dat wil trouwens niet zeggen dat je tuin een rommeltje moet zijn om natuurlijk te kunnen tuinieren; ik gebruik vaak strakke lijnen in een ontwerp en laat de beplanting wild zijn. Zo maak je structuur en krijg je tegelijkertijd een natuurlijke uitstraling in je tuin.

Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen

Natuurlijk tuinieren en gif passen niet bij elkaar. Het verstoort het natuurlijk evenwicht. 

Je krijgt kunt een natuurlijk evenwicht krijgen als de planten die je koopt duurzaam zijn gekweekt (het scheelt al veel als je planten koopt die buiten zijn gekweekt. Die zijn sterker waardoor ze minder vatbaar zijn voor ziekten en plagen) en ze op de juiste plek zet waardoor ze het goed doen. Zo zorgen ze het hele jaar door voor voedsel voor de insecten die voor de bestuiving van de plant  zorgen. 

Als je wilt bemesten om een lekkere oogst te krijgen of om de grond te verbeteren gebruik dan zo mogelijk compost van je eigen tuin of koop biologische bemesting. 

Zorg voor bloeiende planten in je tuin

Deze hommel wordt vroeg in het voorjaar wakker en vliegt uit zijn schuilplaats op zoek naar voedsel. Longkruid is een goede plant om in je tuin te hebben voor de hommel omdat ie heel vroeg bloeit en dus een hele fijne voedselvoorziening is.  Als je er voor zorgt dat je het hele jaar rond iets wat bloeit of vruchten geeft in je tuin hebt, dan zijn er veel dieren die daar gebruik van maken. 

In mijn beplantingsplannen houd ik rekening met de waarde van bepaalde planten voor dieren. Elke plant krijgt een plek in jouw tuin waar die het beste tot zijn recht komt. Ook is er het hele jaar door bloei of in ieder geval iets eetbaars voor diertjes.